Intro
Atelierele de autocunoaștere prin scris Încotro s-au desfășurat în perioada septembrie - noiembrie 2023 în trei module:
scriere creativă (cu Oana Răsuceanu)
scriere dramatică (în coordonarea Mihaelei Michailov) și
scenaristică (cu Ana Agopian).
Dedicate elevilor din Liceul Teoretic Bilingv "Miguel de Cervantes", aceste exerciții de scris vor sta la baza unui spectacol de teatru coordonat de Ana Agopian și Oana Răsuceanu. Astfel, adolescenții-autori, deveniți deopotrivă creatori și actori, vor putea percepe și din altă perspectivă nuanțele, mesajele, construcția frazelor, intențiile replicilor, gândurile ascunse ale personajelor.
LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul fiecărui adolescent care a participat la ateliere.
Autobiografie în 50 de cuvinte și-o minciună
Mă numesc Ștefania și am cincisprezece ani. M-am născut în București și la șase ani am fost diagnosticată cu diabet. Aproximativ în aceeași perioadă am descoperit faptul că îmi place echitația si că am intoleranță la lactate. Altfel, anul acesta am reușit să intru la liceul Cervantes.
Stresul
Consider că stresul reprezintă un dezechilibru conceput de organism, făcut în așa fel încât să ne ajute să conștientizăm gravitatea lucrurilor din jurul nostru (uneori prea târziu). Bineînțeles, stresul se manifestă diferit în cazul fiecărei persoane, fiind luat în considerare și nivelul de maturitate. Astfel, în cazul meu, acesta se declanșează când sunt nesigură pe mine sau, de cele mai multe ori, în mediul academic.
Presiunea
Există multe momente stresante pentru orice persoană în viață, însă pentru mine, perioada care m-a făcut să mă simt sub presiune și speriată a fost clasa a-VIII-a, datorită evaluării naționale. Consider că această etapă a vieții mele m-a înspăimântat atât de tare deoarece, față de alte examene din trecut, acesta avea să decidă în ce mediu social îmi voi petrece următorii patru ani, dar și posibilitatea de a merge la o facultate bună. Așadar, în aceste nouă luni am fost presată să învăț mult mai mult decât în toți ceilalți ani, să recuperez toată materia pe care nu o știam, să fac loc pentru timpul liber, dar și de cele opt ore de somn. Sinceră să fiu, mi s-a părut aproape imposibil să țin pasul cu tot. Dar anul a trecut repede, iar eu am reușit să intru la liceul dorit.
Scrisoare către mine mică
Dragă Ștefania,
Știu că ai multe temeri, că ești un copil curios și emotiv, dar mai ales care se întreabă cum va fi în viitor, cât de mult se va schimba. Țin să te anunț că totul va fi bine, totul se va așeza de la sine. Iar tu o să întâlnești una din cele mai speciale persoane din viața ta, cea mai bună prietenă a ta. O să alergați împreună după fluturi, o să vă jucați cu păpușile în timp ce trăiți în propria fantezie și o să descoperiți împreună ce vă place cu adevărat. Așa că nu-ți mai face griji asupra lucrurilor pe care nu le poți controla și distrează-te. Sper că sfaturile acestea te vor ajuta și, oricum, vei realiza în timp anumite lucruri.
Cu drag, Tu din viitor
Superputerea
Deschid ochii, mă uit la ceas. E ora nouă și jumătate. Mă dau jos din pat și când încerc să mă uit în oglindă realizez că sunt invizibilă. DA! Asta e superputerea mea. Pornesc spre Cărturești Carusel cu gândul să îmi cumpăr o carte de care am nevoie la ora de română. Observ două fete din clasa mea care, sinceră să fiu, îmi displac. Apoi, deodată, în timp ce trec pe lângă ele, realizez că superputerea mea intră în acțiune. Mă uit în jur panicată, dar îmi dau seama că nu m-a observat nimeni și că nimeni nu suspectează nimic, astfel trec neobservată.
Dacă ar fi să renunț la superputerea mea aș renunța doar pentru că este mult prea greu de controlat și uneori chiar obositoare. Dar, în afară de aceste două defecte, îmi oferă foarte multe oportunități. Ajung înapoi acasă. Mă simt fericită, deoarece am obținut cartea pe care o căutam, dar și datorită confortului oferit de superputerea mea.