02.07.2024
Intro

În perioada 13 - 31 mai 2024 s-a desfășurat programul educațional Citește-mă! - Ateliere de autocunoaștere prin scris, dedicat copiilor de clasa a VI-a și a VII-a. Atelierele s-au desfășurat în parteneriat cu Școala Gimnazială "Petre Ghelmez"și Școala Gimnazială "FERDINAND I"din București.

În cadrul atelierelor, copiii au experimentat, atât printr-o introducere în teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură (primul și cel mai cunoscut mediu de receptare a cuvântului scris), monolog și scenariu de film.

Coordonatorii atelierelor de autocunoaștere prin scris "Citește-mă" sunt: Oana Răsuceanu (scenarist și regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) și Ana Agopian (scenarist și regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică).

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul fiecărui adolescent care a participat la ateliere.



Ingrid Toma - 13 ani

Autobiografie în 50 de cuvinte și-o minciună

Eu sunt Ingrid, am 13 ani, joc fotbal de performanță de 7 ani, îmi place să ies afară cu prietenii, ador culoarea galben, sunt zodia Săgetător, îmi place vara, chiar dacă sunt născută iarna și îmi place să mă uit la filme de acțiune și horror.

Scrisoare către mine la 5 ani

Dragă Ingrid la 5 ani,

Știu că îți era frică de înălțime. De fiecare dată când urcai niște scări mai înguste, de fiecare dată când mergeai la munte sau de fiecare dată când te uitai în jos de la înălțime ți se înmuiau picioarele, aveai un gol în stomac și îți tremurau mâinile. Și acum îți mai este frică, însă. Din păcate nu s-a schimbat nimic, îți este la fel de frică și nu poți face nimic să schimbi asta, ba chiar de multe ori eviți locurile înalte.

Ai grijă de tine și încearcă să scapi de această frică, cu ajutorul familiei!

Cu drag, Ingrid la 13 ani

Presiunea

Vineri am dat test la matematică. Marți ne-au venit rezultatele. Eu și un coleg am luat aceeași notă, adică 7. Lui i s-a spus: "Bravo, vezi că se poate?". Mie mi s-a spus: "Se putea mai bine!" Amândoi luaserăm aceeași notă, însă eu sunt fată și el băiat.

Superputerea mea

Tot timpul m-am gândit cum ar fi să pot să am o putere supranaturală pe care nu o are nimeni și să pot face doar eu asta, fără ca alții să afle. Cea pe care mi-aș dori să o am ar fi, fără doar și poate, puterea de a citi gânduri.

Mă trezesc de dimineață încă adormită, cu dorința de a mai dormi. Deschid ochii, mă uit la ceas și văd că e ora cinci dimineața. Nu prea mai am somn, așa că mă dau jos din pat și mă duc în bucătărie, unde e și mama. Îi spun să îmi pună ceva de mâncare. Ea îmi răspunde cu un simplu "da", dar ceva nu e în regulă. Eu în capul meu am auzit mult mai multe cuvinte.

Pun această iluzie pe seama oboselii și mă apuc să mănânc. După ce termin, tata intră în bucătărie fără a deschide gura, însă eu în mintea mea aud din nou mai multe propoziții și apoi realizez că... DA! Asta e superputerea mea: pot citi gândurile oricărei persoane ce se află în preajma mea sau are un dialog cu mine.

E deja ora 7, așa că decid să mă îmbrac ca să nu întârzii la școală. Pornesc spre stația de autobuz, cu gândul de a-mi folosi superputerea de care tocmai am aflat.

Ajung la școală. Holul e plin de copii și e fascinant să pot auzi ce gândește fiecare în parte. Prima oră trece. Apoi, deodată, observ că în curtea școlii prietenii mei stau și discută, uitându-se la mine. Așa că puterea mea intră în acțiune. E un sentiment foarte plăcut să știu ce gândesc persoanele apropiate mie, să aflu când vorbesc urât despre mine.

Mă uit în jur și îmi dau seama că singurele persoane în care poți avea încredere sunt părinții, un lucru care este trist, de altfel. Dar din păcate nu există nicio superputere care poate schimba caracterul unei persoane...

Daca ar fi să renunț la superputerea mea, aș renunța pentru că mi-aș ocupa timpul cu multe chestii inutile gândite de ceilalți, uitând să mă focusez pe ce este mai important.

E finalul unei zile ca nicio alta de până acum. Mă simt bine deoarece am putut afla, fără mari eforturi, ce persoane să aleg să păstrez lângă mine și ce persoane îmi merită respectul.

0 comentarii

Publicitate

Sus