06.07.2024
Intro

În perioada 13 - 31 mai 2024 s-a desfășurat programul educațional Citește-mă! - Ateliere de autocunoaștere prin scris, dedicat copiilor de clasa a VI-a și a VII-a. Atelierele s-au desfășurat în parteneriat cu Școala Gimnazială "Petre Ghelmez"și Școala Gimnazială "FERDINAND I"din București.

În cadrul atelierelor, copiii au experimentat, atât printr-o introducere în teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură (primul și cel mai cunoscut mediu de receptare a cuvântului scris), monolog și scenariu de film.

Coordonatorii atelierelor de autocunoaștere prin scris "Citește-mă" sunt: Oana Răsuceanu (scenarist și regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) și Ana Agopian (scenarist și regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică).

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul fiecărui adolescent care a participat la ateliere.



Andreea Radu - 14 ani

Scrisoare către mine la 7 ani

Dragă Andreea de la 7 ani,

Înțeleg frica de a pierde persoanele dragi din viața ta. Știu că stai cu frică și te gândești că timpul cu oamenii dragi ție îți este numărat și nu știi ce îți rezervă viitorul... Dar, din păcate, ăsta este cursul vieții și cu toții trebuie să trecem prin el. Știu că încerci să prețuiești foarte mult persoanele cât mai sunt lângă tine, dar te rog nu te mai consuma atât gândindu-te la lucruri care nici măcar nu s-au întâmplat, ci gândește-te la locul uimitor unde se duc. Ce îți pot recomanda acum este să îți trăiești viața frumos, cu persoanele dragi, pentru că viața este cel mai frumos lucru.

Cu drag,
Andreea de la 14 ani

Superputerea mea

Era o zi obișnuită de școală. Nimic nu se simțea anormal. Era ora de matematică, iar profesoara ne împărțea testele corectate.

Antonia, prietena mea, era foarte speriată de nota pe care o va primi. Nici eu nu eram cea mai bucuroasă, însă știam că am reușit să fac unele exerciții. Când i-a înmânat testul, am văzut cum fața Antoniei s-a albit considerabil. Ochii au început să îi lăcrimeze și a cerut voie să meargă până la baie. Doamna profesoară a lăsat-o. Antonia a ieșit în grabă pe ușa clasei, uitând-o larg deschisă. Am început să mă îngrijorez pentru ea. După 5 minute încă nu se întorsese. Așa că am întrebat-o și eu pe doamna profesoară dacă mă pot duce până la baie. A acceptat.

Când am intrat în baie am auzit-o plângând. Inima parca mi s-a rupt în două când am auzit-o sughițând de la atâta plâns. M-am dus în locul de unde veneau sunetele și am bătut la ușă. I-am zis că eu sunt și să mă lase să intru. Ea mi-a deschis. M-am dus să o îmbrățișez. Am încercat să o liniștesc, să îi spun că totul va fi bine și că este doar o notă. După 10-15 minute, s-a mai liniștit. Eram în fața oglinzii, iar ea încerca să se șteargă la ochi. Mi-a spus că îmi mulțumește că am putut să o liniștesc atât de ușor. Atunci mi-am dat seama... Asta era superputerea mea! Puteam să liniștesc oameni și să îi fac să se simtă mai bine.

Ne-am întors înapoi în sala de clasă. Dar ceva se schimbase, acum mă simțeam deosebită. Realizasem că eram înzestrată cu cea mai specială și puternică putere din această lume.

Nu este corect

Nu este corect
Și v-o spun direct.
Am tot răbdat
Până când am cedat.

M-am săturat
Să fiu interogat.
Să fiu înlăturat
Și mereu izolat.

Izolat de lume și prieteni
Muzica, oameni și alte petreceri
Puțină libertate aș vrea,
Voi fi atentă, veți vedea.

Părinți vă rog fiți mai deschiși!
Și noi nu vom ieși pe furiș.
Plecând, fugind, facem prostii.
Fiți acolo, să ne puteți povesti!

Să ne povestiți cum să ne purtăm
Și greșelile să le îndreptăm.
Lăsați-ne și veți vedea
Câtă încredere vom avea.

Fata nouă (Sinopsis scenariu scurtmetraj)

Maia este o fată normală de 15 ani, care își iubește viața de oraș și toți prietenii. Într-o zi tatăl ei o anunță că se vor muta la o fermă. Când ajunge acolo, un grup de 3 copii se iau de ea. Ea se ascunde în pădure, unde găsește un cățel, pe care îl numește Toto. Cei doi devin prieteni de nedespărțit. Într-o dimineață Toto o trezește pe Maia și o duce la iaz. Acolo o găsește pe Bianca (una dintre fetele care au râs de ea), proptită pe o piatră din mijlocul lacului. Ea o salvează. În final, cei 3 copii își cer scuze de la Maia și toți devin prieteni.

0 comentarii

Publicitate

Sus