14.07.2024
Intro

În perioada 13 - 31 mai 2024 s-a desfășurat programul educațional Citește-mă! - Ateliere de autocunoaștere prin scris, dedicat copiilor de clasa a VI-a și a VII-a. Atelierele s-au desfășurat în parteneriat cu Școala Gimnazială "Petre Ghelmez" și Școala Gimnazială "FERDINAND I" din București.

În cadrul atelierelor, copiii au experimentat, atât printr-o introducere în teorie, cât și prin lucru practic, modul în care cuvântul scris poate genera forme diverse de conținut - fie el literatură (primul și cel mai cunoscut mediu de receptare a cuvântului scris), monolog și scenariu de film.

Coordonatorii atelierelor de autocunoaștere prin scris "Citește-mă" sunt: Oana Răsuceanu (scenarist și regizor de teatru, trainer al atelierelor de scriere creativă), Mihaela Michailov (dramaturg, trainer al atelierelor de scriere dramatică) și Ana Agopian (scenarist și regizor de film, trainer al atelierelor de scenaristică).

LiterNet.ro găzduiește o selecție de texte din portofoliul fiecărui adolescent care a participat la ateliere.



Maria Andrei - 13 ani

Autobiografie în 50 de cuvinte și-o minciună

Mă numesc Maria Anastasia, am 13 ani, sunt clasa a VII-a și sunt zodia Pești. În timpul liber fac tenis și îmi place să ies afară cu prietenii. Când voi crește aș vrea să devin actriță. De când eram mică am vrut să fac gimnastică și balet și, mai tot timpul, am preferat vara.

Superputerea mea

Mă trezesc, deschid ochii și mă uit la ceas. E ora 9:00. Mă dau jos din pat și realizez că asta nu e casa mea, camera mea, patul meu. Sunt într-o pădure!

Încep să simt cum mă încarc cu o energie pozitivă pe măsură ce mă afund mai mult în pădure. Atunci îmi dau seama. DA, asta e superputerea mea! Pot să mă conectez cu natura și să îi aud gândurile.

Neștiind sigur dacă ce cred eu e adevărat, decid să pornesc mai adânc în natură, spre cât mai mulți copaci, cu gândul de a-mi verifica ideea. Mă apropii cu încetul de copaci, unul câte unul și deodată aud ceva. Ăsta e momentul când superputerea mea intră în acțiune. Energia pozitivă simțită la început se transformă într-una negativă. Toate ființele din pădure încep să prindă glas și să-mi spună problemele lor. Mă uit în jur și îmi dau seama că toți copacii și plantele spun același lucru: "Salvați-mă, nu v-am făcut nimic greșit!". Încep să mă gândesc din ce în ce mai mult la problemele pădurii, fără să-mi dau seama că începuse să se însereze... Asta mă face să mă gândesc că dacă ar fi să renunț la superputerea mea, aș renunța pentru că, în ciuda faptului că problemele mediului înconjurător sunt unele destul de grave, m-ar deprima să aud aceste lucruri în fiecare zi. În schimb aș face tot posibilul să rezolv aceste probleme...

E finalul unei zile ca nicio alta de până acum. Mă simt extenuată, dar în același timp motivată. Sper că totul va fi bine în final. Chiar dacă nu va fi perfect, să existe măcar mici îmbunătățiri.

Scrisoare către mine la 6 ani

Bună Maria de la 6 ani,

Eu sunt tu, doar că de la 13 ani. Vreau să încep prin a-ți spune că cel mai important lucru acum este să-ți trăiești copilăria cât mai mult, să faci ceea ce-ți place, căci acum, în clasa a VII-a, nu mai ai când...

În legătură cu frica ta de întuneric, nu ai niciun motiv. Acum iubești întunericul, iar dovada că nu vei păți nimic e aici, iată-mă scriindu-ți. Acum îți place să stai în locuri mici și înghesuite, dar mai târziu, nu știu din ce motiv, nu vei putea să respiri și vei simți că te sufoci. Poate dacă vei fi mai atentă, pe măsură ce crești vei observa de ce și vei putea împiedica și această frică.

Mai multe nu-ți spun, te las să le descoperi tu singură!

Cu drag,
Maria (13 ani)

Presiunea

Mă simt presată ca fată atunci când dau un test. Tot timpul simt frica aceasta de a eșua și de a nu lua o notă mare... Uneori îmi doresc să pot să am liniștea și calmul pe care le are un băiat când dă un examen. Lor nu prea le pasă de note și oricum ei sunt "băieți", așa cum spune lumea. Asta pune presiune pe fete - să fim peste nivelul lor tot timpul, dar dacă nu reușim, unii profesori se asigură să ne atragă atenția. E destul de frustrant să știi că faci tot posibilul ca totul să fie bine și nu-ți iese...

0 comentarii

Publicitate

Sus