Citiți un fragment din această carte aici.
***
Un roman mai mult decât polițist: un debut plurivalent
Un roman mai mult decât polițist: un debut plurivalent
Andreea Sepi a publicat un volum de poeme. A scris proză scurtă într-o engleză de-o naturalețe admirabilă. A elaborat eseuri pentru Contributors și articole pentru Dilema veche. A împărtășit un noian de impresii de călătorie pe LiterNet (aici). A câștigat Mențiune la Concursul Național Rețeaua Literară / 2024, secțiunea proză. A realizat un ghid turistic medaliat cu argint la President's Book Awards 2024 de către Florida Authors and Publishers Association. Andreea Sepi este o autoare teribil de versatilă, care acum ne oferă primul ei roman: Icoană-n urmărire generală, proaspăt apărut la Editura Datagroup din Timișoara.
Cu un titlu care abia schițează ironia credinciosului față de proceduri 100% lumești, Icoană-n urmărire generală are toate elementele unui roman polițist: un furt; o anchetă; taine și secrete; suspecți din belșug; indicii incitante; ademenitoare piste false; și un polițist incisiv, temperamental, ambițios, având memorabilul tic tipic detectivistic de-a roade o scobitoare în colțul gurii. Și totuși acest roman polițist ascunde filoane tematice cu profunzimi aparte și de o tristă actualitate: identitatea răvășită a emigrantului român în Vest, conflictul peren dintre rațiune și credință, superstiție și logică, realism și minune, din mentalul românesc, influenta și reprobabila aplecare spre scandal a presei ș.a.
Începutul e un paso doble delectabil de contrariant. Pe de o parte, într-o localitate din Austria, românca Anca Podreanu, măritată cu mai vârstnicul austriac Reinhold, are într-o noapte un coșmar clarvăzător (sic!) în urma căruia se hotărăște să o pornească neîntârziat spre satul natal din Argeș. Pe de altă parte, comisarul de poliție Anghel Georgescu de la Poliția Judiciară Argeș este presat să ancheteze și soluționeze rapid un caz de furt de care Patriarhia este interesată cu osebire: de la mănăstirea din Grătești a dispărut o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care zice-se că ar fi fost pictată chiar de Apostolul Luca.
Parcursurile celor doi se intersectează în capitolul 7, la ușa magazinului sătesc, unde Anca și Anghel, iubiți de tinerețe, ambii oameni ai locului, se reîntâlnesc după 20 de ani. Scânteia, se simte inechivoc, e încă acolo. Alături de ea, vinovăția (se va vedea de ce), apoi suspiciunea, deformație profesională la care Anghel nu renunță nici atunci când obiectul ei este iubirea vieții lui. Și ce se va alege, ulterior, de scânteie, când Anghel trece de la bănuială la acțiune drastică?
Cu un ritm narativ bine susținut care asigură suspansul la foc continuu, cu dialoguri articulate cu virtuozitate, asezonate cu umor și de o directețe distinctivă marca Sepi, cu o scriitură fluentă presărată pe-alocuri cu tropi surprinzători, Icoană-n urmărire generală oferă amatorilor de povești polițiste o bună poveste polițistă, și tuturor celorlalți cititori - mult mai mult decât o poveste polițistă. Povestea unei dragoste reziliente ca un izvor subteran, povestea misticismului nealterat de circumstanțe lumești, povestea unei legături cu rădăcinile și cu pământul natal care emană o forță aproape moromețiană. Toate acestea, întrețesute, dau romanului de debut al Andreei Sepi consistența literară care anunță o carieră scriitoricească aptă să reveleze adevăruri serioase în tonuri lejere.
*
Romanul Icoană-n urmărire generală costă 40 de lei și poate fi cumpărat online de pe site-ul Editurii Datagroup, aici.Citiți un fragment din această carte aici.