02.08.2003
Pentru că săptămîna asta Florin Lăzărescu e în concediu undeva departe de orice calculator şi pentru a nu am vrut să acceptăm despărţirea de el nici măcar pentru o săptămînă am găsit o soluţie de compromis. I-am rugat pe prietenii noştri de la www.dbrom.ro să ne dea voie să preluăm în jurnalul intim cronica pe care ei au făcut-o la Ce se ştie despre ursul panda, cartea pe care Florin a publicat-o la Polirom. Aşa că dacă nu aţi citit cartea veţi afla ce motive aveţi să o faceţi, iar dacă aţi citit-o va veţi reîntîlni cu plăcere cu personajele de acolo.

******

Florin Lăzărescu, Ce se ştie despre ursul panda, Colecţia Ego, Polirom 2003





Florin Lăzărescu pare un om normal. L-am cunoscut la Bookarest 2003 şi nu dădea de bănuit nimic. I-am cumpărat cartea, am pus-o pe raft că eram în sesiune şi acum vreo trei zile am luat-o şi am citit-o. Dintr-o suflare. Şi mi-am dat seama că sub aparenta sa normalitate se ascunde un suflet caragielesc, care "simţeşte enorm şi vede monstruos".

Sunt multe lucruri pentru care merită să citeşti Ce se ştie despre ursul panda. Printre cele mai evidente ar fi acela că o să pari un om sofisticat, vede lumea ce cărţi elevate citeşti. Nu, glumesc, dar pentru unii funcţionează. Altul, că poţi să vezi încotro merge scriitura românească. Apoi, că mie mi-a amintit de Maestrul şi Margareta a lui Bulgakov şi de Instinctul lui Inez a lui Carlos Fuentes, dar mi-a plăcut mult, incomensurabil de mult mai mult (şi poate să sune a blasfemie pentru unii, dar să citească înainte să vorbească).

Apoi, pentru că acţiunea este la fel de bine închegată şi de absurdă precum realitatea însăşi; pentru că dialogul este natural, coerent şi pur uman. Pentru că, atât la nivel general cât şi de detaliu, este un roman românesc. Şi când spun asta nu mă gândesc la "românescul" din penibilele filme post-revoluţionare ci la un echivalent al "albanismului" din cărţile lui Kadare.

Şi aş mai spune: pentru că Toma este un personaj care îţi face părul măciucă de real ce este iar Holbatu este o proiecţie a lui în lumea "underground". Pentru că e o carte despre care nu e uşor să vorbeşti şi trebuie să te gândeşti mult înainte de a aduna material pentru o recenzie. Pentru că ţi se pune un nod în gât din cauza frustrării pe care ţi-o induce şi îţi pune în faţă, fără machiaj de scenă, şi inocenţa, şi ticăloşia şi drumul de la prima la a doua. Pentru că e un roman puternic şi proaspăt şi neobişnuit de curat, precum aerul de munte. Aveţi grijă să nu ameţiţi.

Ah, şi ar mai fi ceva... undeva, în carte, scrie: "Era, ca să zic aşa, o noapte perfectă pentru peştii-banană". şinspirat din JD Salinger, "Nouă povestiri" - O zi desăvârşită pentru peştii-bananăţ Poate că trebuia să vă spun asta de la început şi nu mai era nevoie să enumăr toate celelalte motive.


(Cronică preluată din www.dbrom.ro)


Notă: La www.dbrom.ro a apărut numărul tematic Cartea 2. În el se regăsesc 12 texte despre cărţi, personaje şi atitudini faţă de lectură, plus recomandări de lectură şi modalităţi de a achiziţiona cărţi on-line. Faţă de Cartea 1, apărută în martie 2002, noul număr este mai mare, mai complet. El explorează şi Internetul ca modalitate de publicare şi distribuire a cărţii. În plus, pe lîngă textele dedicate acestui număr, pe dbrom găsiţi şi peste 50 de cronici de carte apărute în ultimele şase luni.

0 comentarii

Publicitate

Sus