15RE: arhitecturi văzute prin igloo
texte: Reka Ţugui, Viorica Buică / fotografii: Şerban Bonciocat, Cosmin Dragomir
Editura Igloo Media, 2012
texte: Reka Ţugui, Viorica Buică / fotografii: Şerban Bonciocat, Cosmin Dragomir
Editura Igloo Media, 2012
Citiţi un fragment din această carte.
*****
Intro
Albumul 15RE face parte din seria arhitecturi văzute prin igloo, inaugurată de igloo media în 2005 pentru a prezenta exemple de calitate şi bune practici în arhitectura contemporană, proiecte corecte şi cu bun-simţ, cu o certă valoare estetică.Intro
Albumul 15RE prezintă 15 dintre cele mai reuşite proiecte de restaurare, revitalizare, reconversie, reabilitare, renovare etc. întreprinse în ultimii ani în peisajul arhitectural românesc şi publicate în revista Igloo.habitat & arhitectură.
Fără a avea un demers exhaustiv, igloomedia a selectat pentru acest album proiecte extrem de diverse, de la restaurări de mare anvergură şi conversii de clădiri cu o vechime de sute de ani, până la revitalizarea sau reabilitarea unor clădiri valoroase ale trecutului, care nu se regăsesc neapărat pe Lista Monumentelor Istorice.
În acest moment, în care protejarea patrimoniului în România se află încă într-un proces de căutare de repere, iar monumentele trecutului sunt de cele mai multe ori neglijate, credem că este necesară încurajarea practicilor corecte din acest domeniu. Pe lângă informarea despre activitatea de protejare a patrimoniului construit, textele şi imaginile din album propun şi o reflecţie asupra direcţiilor în care se îndreaptă aceasta categorie a arhitecturii şi asupra provocărilor pe care le ridică salvarea monumentelor trecutului.
Din sumar: Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca, Bastionul Postavarilor din Braşov, Bastionul Theresia din Timişoara, Sediul Bisericii Evanghelice din Braşov, Muzeul Civilizaţiei Urbane din Braşov, Conacul Apafi din Mălnâcrav, Conacul Bellu din Urlaţi, Casa de vacanţă din Zăbala, Castelul Haller din Ogra, Restaurantul Via din Cluj-Napoca, Vila Dobrusa, Reşedinţa regală din Valea Zălanului, Casa Max din Sibiu şi, nu în ultimul rând, case tradiţionale din Copşa Mare şi din Micloşoara.
*****
Prefaţă 15RE
Încă de la primul număr al revistei, una dintre misiunile igloo a fost aceea de a atrage atenţia cititorilor, în egală măsură arhitecţi şi nespecialişti, asupra importanţei protejării patrimoniului, asupra necesităţii de a valoriza nu doar calitatea prezentului, ci şi pe cea a trecutului. Cunoaşterea şi aprecierea istoriei locurilor de lângă noi poate conduce la o relaţie mai puternică şi coerentă între ceea ce a fost şi ceea se construieşte astăzi, un lucru fundamental pentru evoluţia corectă, armonioasă a mediului arhitectural autohton. Tocmai de aceea nu ne-am limitat în paginile revistei la prezentarea monumentelor, mai mult sau mai puţin cunoscute şi documentate, ci am explorat şi istoriile străduţelor bucureştene, poveştile unor case vechi frumos (men)ţinute în viaţă, am rememorat farmecul detaliilor de arhitectură ale unor alte timpuri şi ne-am delectat cu tot soiul de tradiţii ce ţin de locuire. Nu în ultimul rând, am încercat să tragem semnale de alarmă de fiecare dată când ni s-au arătat construcţii valoroase în suferinţă sau, mai trist, în ruină.
În ultimii trei-patru ani, am avut însă bucuria de a descoperi din ce în ce mai multe proiecte de restaurare, renovare, recuperare şi / sau reconversie a unor monumente sau clădiri istorice, publice şi private, care demonstrează o înţelegere complexă a modalităţilor prin care trecutul poate fi adus în prezent, proiecte care au reuşit, prin determinarea unor proprietari educaţi şi prin profesionalismul arhitecţilor, să devină modele de intervenţie în domeniu. Decizia de a le aduna într-un album din seria "Arhitecturi văzute prin igloo" a venit astfel în mod firesc - reprezintă pe de o parte un cumul de bune practici locale în domeniul restaurării şi al conservării, iar pe de altă parte o serie de recomandări pentru cei ce doresc să cunoască (şi să sprijine implicit) locuri valoroase ale ţării. Raţiuni pragmatice ne-au determinat să selectăm 15 proiecte din cele prezentate la rubrica de restaurare de-a lungul anilor, iar alegerea nu a fost uşoară: ne-am oprit în final la proiectele publice ample, multe dintre ele premiate de altfel la concursurile naţionale de arhitectură, şi la proiecte private, în care proprietari entuziaşti au parcurs cu răbdare şi înţelepciune etapele complicate şi migăloase ale unei restaurări / reabilitări de calitate. Toate au însă un caracter de exemplaritate şi sperăm că reprezintă doar începutul unui proces de gestionare corectă şi creativă a relaţiei cu trecutul.