30.08.2023
Editura Cartier
Liviu Neagoe
Eutopia. Concepte, identități și istorii românești
Editura Cartier, 2023




Citiți un fragment din această carte aici.

*****
Intro

"Liviu Neagoe aduce o contribuție importantă la dezbaterea despre identitatea națională și europenizare la români. Autorul oferă o lectură atentă a unor autori precum Aurel C. Popovici, Virgil Bărbat, Lucian Blaga, Emil Cioran, Mihail Sebastian sau Constantin Noica, care au contribuit cu texte fundamentale la această dezbatere, mai ales în prima jumătate a secolului al XX-lea. În același timp, analiza propusă de el este conectată direct la literatura de specialitate despre națiune și naționalism, oferind un cadru metodologic și comparativ adecvat pentru această discuție. Într-o Românie tot mai divizată social și polarizată ideologic, această carte ne ajută să înțelegem mai bine problema complexă a definirii unei identități naționale și a strategiilor de construcție a ei. O carte necesară și utilă, care oferă o nouă perspectivă asupra (ne)ajunsului de a te fi născut român la porțile Orientului, dar cu privirea spre Europa." (Marius Turda, Oxford Brookes University)

Câteva cuvinte din partea autorului despre această carte

Care este miza cărții?
Este privilegiul marilor culturi de a-și interoga propria identitate odată cu fiecare generație. Titlul cărții, Eutopia, trimite la un spațiu de intersecție dintre identitatea românească și identitatea europeană și oferă o perspectivă deschisă asupra discursurilor specificului național care depășesc naționalismul îngust, parohialismul, încastrarea în mitologiile identitare. De altfel, întreaga dezbatere asupra circumscrierii identității naționale alcătuiește epicentrul narativ al raportării noastre la modernitate. Din această perspectivă, cartea poate fi citită ca o replică, scrisă la un sfert de secol distanță, la eseul demitologizant al lui Lucian Boia, Istorie și mit în conștiința românească.

De unde ideea acestei cărți?

Ideea unui volum de studii românești exista încă din perioada studiilor masterale la Universitatea Central Europeană și a prins contur în urma unei discuții pe care am avut-o cu istoricul și prietenul Marius Turda la o școală de vară. Nu mi-am propus să fiu un cronicar el istoriei evenimențiale, ci un hermeneut al ei. De aceea, cartea nu narează, ci conceptualizează, investighează, problematizează, folosește multiple surse pentru a oferi cititorului posibilitatea de a reflecta asupra temelor prezentate.

Ce aduce nou această carte în peisajul istoriografiei românești?
Cartea este o abordare lucidă și dezinhibată a identității naționale care transgresează granițele disciplinei și oferă o perspectivă mezo-regională și central-europeană a unor concepte care au fost preponderent analizate din perspectivă locală, parohială: balcanism, semiorientalism, românism, europenism, antisemitism. De asemenea, prezint autori care au contribuit cu texte fundamentale la marea dezbatere identitară: Constantin Rădulescu-Motru, Dumitru Drăghicescu, Mihai Ralea, Aurel C. Popovici, Virgil I. Bărbat, Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Zamfirescu, Ion F. Buricescu, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu, Emil Cioran, Mihail Sebastian.

Citiți un fragment din această carte aici.

0 comentarii

Publicitate

Sus