24.12.2008
Alina Darian
Dragonul care iubea ceaiul
Editura Soarele şi Luna, 2008


ilustraţii de Mariano Epelbaum


Citiţi un fragment din această carte.

*****

Intro
O nouă poveste a Alinei Darian, după Prinţul în palatul de sticlă, publicată de Editura Soarele şi Luna sub formă de album, ilustrat de Mariano Epelbaum. O lume în care spiriduşii gătesc prăjituri şi au grijă de biblioteci în formă de spirală, în care prinţesele aduc trăznete şi fulgere când se supără, iar dragonii nu sunt deloc aşa cum suntem obişnuiţi să-i vedem în basme.

"Universul poveştilor pentru copii îţi permite să nu te cantonezi într-un singur stil", spune Alina Darian. "Cei care se aşteaptă să regăsească lirismul şi poezia Prinţului vor fi surprinşi. Dragonul care iubea ceaiul este o poveste construită cu umor în jurul unor personaje vii, zbuciumate, care se schimbă de la o pagină la alta. Tocmai de aceea am apelat la un ilustrator argentinian cu experienţă în caricatură şi animaţie, Mariano Epelbaum. A reuşit să găsească soluţii vizuale pentru cele mai dramatice metamorfoze. Dragonul are blândeţea şi răbdarea unui înţelept din alte timpuri, dar şi un simţ al umorului şi obiceiuri tipic englezeşti. Am căutat mult până am găsit un desenator care să înţeleagă viziunea mea." (Alina Darian)


Prinţi şi dragoni pentru copii "altfel"
Autorii de carte pentru copii nu ajung decît rarisim vedete: critica literară îi ignoră, în librării, cărţile lor sînt expuse prin colţuri prăfuite, şi nici premiul Nobel nu s-a luat vreodată pentru vreo carte destinată copiilor. Alina Darian nu-şi doreşte premiul Nobel şi nici nu aspiră la statutul de vedetă literară. Însă la atelierele de poveşti pe care le moderează pe la tîrgurile de carte şi prin librării, copiii o privesc ca pe o zînă bună. Nu are baghetă magică şi nici coroniţă cu nestemate, dar stăpîneşte o lume fantastică: Alina Darian îi ajută să nască poveşti!

Ea însăşi este (pe nedrept) încă necunoscută ca scriitoare. Piaţa de carte pentru copii din România este în cea mai mare dominată de titluri traduse. Cei mai mulţi editori preferă să publice cărţi de succes, poveşti care au fost deja verificate (şi vîndute) în altă parte; prea puţine sînt editurile dispuse să-şi asume riscuri, să publice un autor român debutant. Prinţul în Palatul de Sticlă (poveste publicată de autoare la propria ei editură, Soarele şi Luna) n-a fost un succes imediat. Înainte să fie cunoscută în România, cartea a fost remarcată în Franţa, la expoziţia Turul Europei în 27 de poveşti ilustrate, organizată în cadrul stagiunii culturale europene.

Copiii de azi sînt diferiţi de cei de-acum zece, douăzeci de ani. Pentru această generaţie "altfel" scrie şi Alina Darian. Pînă nu demult, eram convins că literatura pentru copii "lucrează" cu nişte formule şi clişee simple, verificate: dacă se caută poveştile cu ucenici-vrăjitori, va exista o serie întreagă Harry Potter şi alte cîteva zeci de titluri care imită aventurile lui. Alina Darian evită cu obstinaţie formulele şi standardele. Prinţul în Palatul de Sticlă - o carte apărută în urmă cu un an - dar şi mai recenta Dragonul care iubea ceaiul sînt croite după regulile basmelor clasice, însă personajele şi aventurile pe care le imaginează autoarea sînt vii şi neconvenţionale. "A fost odată ca niciodată" are, pentru Alina Darian, cu totul alte sensuri. Mă aştept ca peste vreo douăzeci şi ceva de ani, toate fetiţele de acum să-şi dorească să se îmbrace în haine din piele de dragon.

0 comentarii

Publicitate

Sus