18.06.2008
Editura Leda
Margaret Atwood
Femeia comestibilă
Editura Leda, 2008
Grupul editorial Corint

Traducere de Margareta Petruţ


Citiţi un fragment din această carte.

*****

Intro

Margaret Atwood (n. 1939) este scriitoarea de limbă engleză cea mai cunoscută a Canadei, autoare a peste treizeci de volume de proză (The Edible Woman - Femeia comestibilă,1969; Lady Oracle, 1976; The Handmaid's Tale - Povestirea Cameristei, 1885; Cat's Eye - Ochi-de-pisică, 1988; Alias Grace, 1996; The Blind Assassin - Asasinul orb, 2000; Oryx and Crake, 2003, The Penelopiad, 2005), de eseuri şi de versuri. A câştigat în 2000 Booker Prize cu Asasinul orb, fiind nominalizată pentru acelaşi premiu cu Ochi-de-pisică, Povestirea Cameristei şi Alias Grace, iar Oryx and Crake a fost nominalizat atât pentru Booker Prize (în 2003), cât şi pentru Orange Prize (în 2004). La editura Leda au mai apărut: Povestea cameristei, Asasinul orb, Ochi-de-pisică.
În pregătire: Oryx şi Crake.


"Remarcabil... Femeia comestibilă capătă forţa unui vis banal care se transformă într-un coşmar, fără ca persoana care visează să fie cu adevărat conştientă de aceasta. Este ca o sticlă de parfum transformată într-un cocktail Molotov." (Time)

Marian este o tânără cât se poate de normală: îi place slujba pe care o are, colega neconvenţională cu care împarte apartamentul, logodnicul de invidiat. Toate merg bine, la început, până când subconştientul ei o ia razna şi îi sabotează planurile de nuntă, rutina zilnică şi... digestia. Ea descoperă că măritişul e o idee pe care, literalmente, nu poate să o înghită.

"Reflecţii despre căsnicie, vinovăţie şi relaţia dintre sexe - tipic Atwood!" (Guardian)

"Una dintre cele mai inteligente şi talentate scriitoare, care şi-a propus să descifreze viaţa de la sfârşitul secolului al XX-lea." (Vogue)

"Puţini scriitori sunt în stare să combine ironia cu umorul... Margaret Atwood poate să facă absolut tot ce doreşte." (Newsweek)

*****

Delicatese amoroase şi mîncăruri conjugale
Un extrem de interesant roman despre lumea noastră contemporană, trăitoare pe ambele ţărmuri ale Atlanticului se dovedeşte Femeia comestibilă, recent livrată pieţii culturale româneşti de Editura "Leda", Grupul editorial Corint (în seria de autor, Margaret Atwood). Deja un nume bine instalat pe firmamentul literar internaţional, prolifica şi prestigioasă prozatoare canadiană ne surprinde cu fiecare apariţie. Vajnică militantă feministă într-o ţară cu puseuri şi tradiţii macho, Canada, dar şi o atentă preţuitoare a ideii că fără bărbaţi nu se poate supravieţui. Oricîte drepturi suplimetare ar căpăta femeile. Atwood se dovedeşte o bună analistă şi psiholoagă a fiinţei umane. Dincolo de sexe, vîrste, etnii, graniţe sau prejudecăţile şi clişeele cu care operăm. Cu mult umor şi fină ironie se adună în Femeia comestibilă - traducere, bună şi note - una singură, aflăm că "alka seltzer" este un... calmant gastric, şi cam atît, de Margareta Petruţ - cîteva poveşti existenţiale şi mai multe secvenţe despre cît de grave sunt relaţiile... conjugale! Uneori extrem de gustoase şi realmente uşor digerabile, alteori greu de mestecat şi digerat. Aici nu se pot livra reţete, eventual ne putem amuza pe seama altora. De luat aminte, şi eventual, aplicat măsuri corespunzătoare.

0 comentarii

Publicitate

Sus