07.06.2014

(acest interviu e continuarea celui de la Gala Tânărului Actor HOP 2013. Acel interviu poate fi citit aici.)

Oana Hodade: Ce-ai face în film şi n-ai face în teatru?
Ioan Paraschiv: Aş profita de ocazie şi mi-aş asculta toate simţurile, m-aş lăsa condus doar de ele. E un sentiment plăcut să te descoperi pe tine prin astfel de experienţe.

O.H.: Ce-ai face în teatru şi n-ai face în film?
I.P.: În teatru am avut şansă de a-mi descoperi limitele. Asta fac şi voi face în continuare, mă voi arunca cât de mult pot într-o situaţie, acţiune, evident în limitele pe care le stăpânesc. Unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le poţi face în teatru este de a "arde" cum nu ai şansă în viaţa de zi cu zi, sau ai avut-o dar nu ai acţionat cum ai fi dorit de fapt.
Pe scenă fac absolut tot ce vreau în funcţie de situaţia personajului respective: zbor, fur, omor, sunt pe câmpul de bătălie, conduc o armată. Pot face orice.

O.H.: Ce-ţi place să vezi?
I.P.: Oameni. Poveştile de zi cu zi ale oamenilor. Îmi place foarte mult să stau să mă uit la oameni, pentru mine e egalul unui film minunat. Oamenii sunt minunaţi. Nu ai cum să te plictiseşti, fiecare are povestea lui, visele lui, reuşitele, dezamăgirile şi cu toate că multe se aseamănă, toate sunt diferite.

O.H.: Ce nu-ţi place să vezi?
I.P.: Minciuna faţă de noi înşine. Ăsta mi se pare unul cele mai dureroase lucruri pe care ni le facem, şi ce e trist e că nu ne obligă nimeni să o facem.

O.H.: Se spune că o fotografie face cât o mie de cuvinte. Fă-ne una din o sută.
I.P.: Portarul Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ mi-a povestit că mai demult era pompier şi mi-a împărtăşit câteva experienţe pe care le-a trăit. Toate au fost cutremurătoare iar una dintre ele m-a marcat extrem de tare. La una din intervenţii, o casă a fost incendiată şi au reuşit cu greu să stingă focul. Iar când au intrat, au găsit doi oameni asfixiaţi şi cu arsuri cumplite, iar pe unul din ei l-au găsit îngenuncheat într-o poziţie de rugăciune.

O.H.: Dacă ar fi să faci un film, care ar fi povestea?
I.P.: Păi ar fi personală şi cred că ar avea menirea de a rezolva unele din problemele delicate pe care le avem cu toţii în viaţa noastră. Eu nu am avut şansa să îmi întâlnesc bunicul, şi cu toate astea am simţit că mi-a fost alături în multe momente din viaţă. Asta ar fi, momentele care mi le-aş fi dorit să le am alături de el.

O.H.: Cine ar juca în el?
I.P.: Elijah Wood şi Sir Ian McKellen, mi-a plăcut mult relaţia dintre cei doi în Lord of the Rings.

O.H.: Ar avea succes?
I.P.: Cu siguranţă.


Ioan Paraschiv
Data naşterii: 7 septembrie 1988
Este absolvent de actorie al Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu (2011) şi are o diplomă de master în arta interpretării caracterelor dramatice la aceeaşi universitate (2013). Este actor la Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu şi la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ. A jucat în spectacole regizate de Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Vlad Massaci, Cristian Tudor Popescu, Dragoş Galgoţiu, Radu Alexandru Nica şi mulţi alţii. La Gala Hop din 2013 şi la Audiţia Naţională 2013, a primit Premiul pentru cel mai bun actor.

Ioan Paraschiv a fost selectat în programul 10 pentru Film din cadrul TIFF 2014, care îşi propune să pună zece actori de pe scenele româneşti în contact cu profesionişti din lumea filmului. Alături de el, cei care iau parte la acest demers în 2014 sunt actorii Rareş Andrici, Vlad Bîrzanu, Katalin Berekmeri, Sorin Dobrin, Enikö Györgyjakab, Alina Ilea, Elena Ivanca, Lucia Mărneanu şi Silvana Mihai.

0 comentarii

Publicitate

Sus