14.06.2022
Ca să calculez de cât timp o cunosc pe Irina, scad 7, vârsta la care am cunoscut-o, din cât am acum, adică 27. Am locuit în același bloc și în aceeași scară timp de vreo 11 ani și colac peste pupăză, am fost și în aceeași clasă la facultatea de teatru. M-am bucurat când mi-a spus că vrea să îi iau eu interviul ăsta, dar nu e foarte ușor să te gândești ce vrei să afli despre cineva pe care îl cunoști foarte bine. Așa că am zis că dacă nu căutăm vreo revelație, măcar să ne distrăm.

 
Irina Sibef (foto: Sabina Costinel)

Cosmin Stănilă: Să începem, nu? M-am gândit eu așa, că ne știm de mult și că nu mă mai surprinzi cu nimic (râde), n-ai ce să-mi mai zici. Glumesc, nu e adevărat. Dar m-am gândit că atunci când eram mici exista treaba cu caietele-oracole. Și eu n-am avut niciodată.
Irina Sibef: Nici eu. Nu mi-am făcut. Dar știu că am "arestat'' unul sau două la mine acasă. Cred că încă le mai am pe acasă.

C.S.: Le-ai furat?! (Râde)
I.S.: Le-am luat să le completez și nu le-am mai dat înapoi.

C.S.: Oh my God!
I.S.: Dar din neglijență, n-a fost premeditat. Cred că dacă erau importante le-aș fi dat înapoi.

C.S.: Am înțeles. Și ideea e că mi-am făcut un oracol. Pentru tine. Are "decât" 68 de întrebări.
I.S.: Oricum le mai frunzărim.

C.S.: Hai să ne apucăm. 1: Un cuvânt de început.
I.S.: (Pauză)... Blocaj.

C.S.: E gen salutul... (Râde)
I.S.: A, salut. Hahaha. Iartă-mă, dacă-ți pierzi răbdarea cu mine, să-mi zici, îmi vine să râd non stop.

C.S.: Să rămânem la salut sau la blocaj?
I.S.: Salut.

C.S.: Nume complet
I.S.: Irina Sibef Ștefania.

C.S.: Porecla.
I.S.: Sibef, nu știu. N-am.

C.S.: Data nașterii
I.S.: 27.11.1993

C.S.: Zodie
I.S.: Săgetător? E mai complicat.

C.S.: Ascendent?
I.S.: Fecioară.

C.S.: Cu luna în?
I.S.: Taur.

C.S.: Și altceva, ce mai e important?
I.S.: Venus, Pluto, Jupiter în Scorpion, Marte în Săgetător, îmi știu toată astrograma.

C.S.: 8. Ce înseamnă asta ca trăsături de personalitate?
I.S.: Luna și ascendentul mă fac să fiu foarte pământeană și pragmatică (a se observa că mă încred în zodii hahaha...), îmi doresc stabilitate și uneori îmi e frică de schimbare, Săgetătorul este interesat de multe lucruri, dar nu le prea aprofundează, sunt scorpionică, uneori am tendințe depresive (râde) dar e ok, mă descurc. Ar trebui să fie scris că râd când zic asta. Că nu e lacrimogen.
C.S.: Da, absolut. În paranteză: râde.

C.S.: Care este piatra ta norocoasă?
I.S.: Ametistul, e prima piatră care îmi vine în cap. Ceva turquoise. Nu știu (Râde) Stabilopodul.

C.S.: 10. Îmi dai id-ul tău de mess?
I.S.: Nu pot, îmi este prea rușine. Sirina_gangsta_princess (râde). Primul era sirina_loveiverson_lovebowow. Dar și tu aveai dida_din_dobrogea, deci e ok.

C.S.: Da. Hai că-i funny. 11. Ce făceai înainte să completezi oracolul?
I.S.: Am început să strâng compulsiv lucrurile prin casă. Ca să am lucrurile puse în ordine în timp ce dau acest interviu chiar dacă nu vede nimeni și înainte de asta... am avut cu cineva o discuție despre... teatru.

C.S.: Ce bine că nu o să vorbim despre teatru. Ce-ți place să faci când ai timp liber?
I.S.: Să alerg? Să citesc. Să alerg.

C.S.: Cum ești îmbrăcată în momentul ăsta?
I.S.: Tocmai am vărsat cafeaua pe mine. Pantaloni scurți de pijama, un tricou galben, jambiere gri cu dungă albă. În pijamale sport.

C.S.: 14. Mâncarea preferată.
I.S.: Aș zice pastele în diferite combinații... Pastele cu fructe de mare.

C.S.: Ce cântăreți îți plac?
I.S.: Primii care îmi vin în cap sunt Little Dragon, e una din formațiile mele favorite.

C.S.: Ne cânți un vers de la ei?
I.S.: Constant surprises coming my way, some call it coincidence, but i like to call it faith. (Little Dragon - Constant Surprises)

C.S.: Cu ce animal te asemeni?
I.S.: Ceva mic și agitat, care să fie și leneș din când în când, să aibă momente de tristețe, să privească în gol. Cred că o suricată care s-a pierdut de surorile ei la un moment dat (râde) Sau un iepure fricos. O suricată, că-s și rele suricatele și eu pot să fiu răutăcioasă.

C.S.: 20. Zi-mi traumele tale. Glumesc. Ce îți place la tine?
I.S.: Cred că uneori am simțul umorului. Cred că pot să fiu și foarte serioasă, cred că sunt un om punctual și asta îmi place mult, dacă mă pasionează ceva, devin foarte implicată și dedicată. Îmi place că sunt curioasă uneori. Au început să îmi placă lucruri la mine. Îmi place că fac sport, cuvântul dependența nu e bun, dar cred că sunt dependentă de sport să fiu sănătoasă și mă bucur că am găsit asta la mine.

C.S.: Uite ăsta era un subiect bun, cu dependențele, mai ales că te-ai lăsat de fumat de curând. De cât timp te-ai lăsat de fumat?
I.S.: 7 luni

C.S.: Și de când fumai?
I.S.: Mult, de 12, 13 ani. Fumam țigară de la țigară. Era accesoriul meu permanent.

C.S.: Ce nu îți place la tine?
I.S.: (Râde) Că uneori nu am curaj, că nu îmi duc ideile la împlinire. Nu îmi place că mă complac uneori. Poate o să sune ipocrit dar am avut o perioadă în care mi-am dat seama că nu mai încercam să fiu un om bun, pur și simplu am uitat de asta și eram închistată în problemele mele și efectiv am uitat că uneori secretul este să fii atent la ceilalți și că fiecare le are pe ale lui și că e uman și normal să fii atent la alții. Sunt multe lucruri care nu îmi plac, dar mă bucur că în ultima vreme am găsit lucruri care să îmi placă și încerc să mă concentrez pe asta. Sau poate doar am o dimineață bună și văd partea plină a paharului.

C.S.: Păi cred că e vorba despre a avea mai multe dimineți bune decât din celelalte. 24. Ce complimente îți fac cel mai des prietenii tăi, sau oamenii în general?
I.S.: Că sunt un om devotat?... Habar n-am.

 
Irina Sibef (foto: Sabina Costinel)

C.S.: 25. Ziua ta perfectă este...
I.S.: Mă gândesc la muncă pentru că acum nu repet la nimic, și am zile în care trebuie să îmi dau taskuri singură, ceea ce poate fi plăcut, dar ziua perfectă e o zi productivă.

C.S.: 26. Îmi e dor de...
I.S.: Mmmm, să simt că aparțin unui grup, unui colectiv, deși îmi place foarte mult singurătatea. Asta mi-a venit acum, poate să îmi fie dor de foarte multe lucruri.

C.S.: Munte sau mare?
I.S.: Munte, că marea e aici în suflet, e peste tot cu mine. Am alge în păr.

C.S.: Unde ai vrea să fii în acest moment?
I.S.: Tocmai am conștientizat momentul prezent și e printre puținele momente în care sunt ok unde sunt. Nici nu mint.

C.S.: Dacă ai putea alege orice loc din lume, unde ai locui?
I.S.: Un taximetrist mi-a zis o dată că el s-ar muta în Singapore și mi s-a părut foarte interesant. Uneori mă simt destul de legată de România dar cred ca mi-ar prinde bine să locuiesc altundeva, să îmi mai limpezesc mințile (râde). Mi-ar plăcea să mănânce cangurii pâine din curtea din spate.

C.S.: Dacă ai putea să alegi oricare oraș din Romania care ar fi?
I.S.: Cred că mi-ar plăcea la Cluj, mi-e dor uneori de oraș. Deși a devenit și el aglomerat.

C.S.: Coșmarul tău este...
I.S.: Cred că pe unele le trăiesc (Râde). Coșmarul meu este războiul. Să fiu irelevantă. Coșmarul meu e... viitorul în care totul o să fie automatizat, încălzirea globală...

C.S.: 37 Dacă ți-ai face un tatuaj, care ar fi el?
I.S.: Ceva care să simbolizeze indecizia. Pentru că m-am gândit de atâtea ori că aș vrea un tatuaj. Dar trebuie să îmi fac ceva de care să nu mă plictisesc, ori să am un moment din ăsta de... Ceva să fie uplifting.

C.S.: Ce lucru nu-ți lipsește niciodată din geantă?
I.S.: Căștile, în ultima vreme.

C.S.: Dacă ai avea o superputere, care ar fi aceea?
I.S.: Să fac oamenii să vadă și perspectiva celorlalți. Sau să pot să văd cum arată dezbrăcați (Râde)

C.S.: Mi se pare ok, oricare dintre astea două. E aproape același lucru, practic. 42. Când ai râs ultima oară foarte foarte tare?
I.S.: Azi dimineață.

C.S.: Ce joc îți plăcea cel mai mult când erai mică?
I.S.: Ăla cu poreclele. Trei pâini parcă se numea și era un joc cu porecle. Toată lumea primea porecle. Un fel de leapșa. Era super dinamic.

C.S.: Cât de mult te mai joci acum? Și cum?
I.S.: Am momente în care sunt foarte foarte serioasă, mult prea serioasă în diferite contexte. Și aproape că mă sperie această latură întunecată pe care o am și mi se pare că uneori poate nu prea mă mai joc. De fapt dacă stau să mă gândesc bine mă mai joc. Poker. (Râde)

C.S.: Povestește-mi o amintire în care te-ai lovit / supărat la joacă!
I.S.: Țin minte că am căzut de pe coșul de baschet și nu aveam instinctul de a cădea și cred că n-am pus mâinile. Știu că am avut o bubă mare în vârful frunții, fix un cerc. Mi s-a deschis chakra de aici din frunte. Sau mă rog, s-a înfundat cu pietricele de zgură.

C.S.: 46. Ce reviste citeai când erai mică?
I.S.: Witch. Erau niște benzi desenate cu vrăjitoare.

C.S.: Ca cine voiai să fii când erai mică? Ai zis mai devreme de Bow Wow și Iverson.
I.S.: Da. Allen Iverson. Visam să ajung în NBA când eram mică. Chiar credeam că e posibil. Visam să ajung baschetbalistă în NBA, până când am auzit că nu se poate și am avut un mare șoc și o mare dezamăgire. Și eu am zis tre să mă redresez repede, cred că dau la actorie, ce opțiune lame! (Râde) Glumesc.

C.S.: Chiar, asta e o întrebare. Când te-ai gândit prima oară că ai vrea să te faci actriță?
I.S.: Cred că în clasa a doua când ar trebuit să zic o poezie și m-am emoționat eu singură în timp ce o ziceam și mămicile din clasă de la serbare au fost foarte încântate de prestația mea.

C.S.: Ai vrea înapoi la grădiniță? De ce?
I.S.: Da, aș vrea. Ca să mă joc cum mă jucam atunci. Cred că începeam să înțeleg niște lucruri foarte de bază despre viață și despre relaționare. Bine, îmi plăcea și supă aia chioară cu tăiței pe care o primeam.

C.S.: Când a fost ultima oară când le-ai spus părinților că îi iubești?
I.S.: Cred că zilele trecute. I-am zis maică-mii dar este interesant că mult timp nu i-am zis nu le-am zis. Dar am început să zic mult mai des ceea ce înainte nu se întâmpla.

C.S.: Ultimul filmul văzut.
I.S.: Idioterne / The Idiots, al lui Lars von Trier

C.S.: Ți-a plăcut?
I.S.: Da, mi-a plăcut foarte mult ideea. Îmi plac chestiile edgy uneori. Adică îmi place să le văd.

C.S.: În ce serial ai vrea să joci?
I.S.: Ozark, să zicem.

C.S.: 54. Un film care îți place mult.
I.S.: Laurence Anyways al lui Xavier Dolan

C.S.: Primul film pe care ți-l amintești să-l fi văzut.
I.S.: Nu-mi aduc aminte. Îmi aduc aminte ce căutări aveam eu când am mai crescut. În anii 2000 și ceva când încă aveai senzația că poți să grasp (prinzi) orice informație și că poți să fii foarte conectat. Acum e foarte mult din toate direcțiile și nu mai... Știu că mă uitam la Lista lui Schindler dar era printre alegerile mele conștiente.

C.S.: Vreau să văd un film cu...
I.S.: Trash culture. Dar poate doar pentru că am vorbit azi dimineață despre asta.

C.S.: Vreau să joc într-un film cu...
I.S.: Umor. (C. râde) Cu actrița asta din Laurence Anyways. Suzanne Clément.

C.S.: Vreau să văd un film făcut de...
I.S.: Bertolucci. Mi-am adus acum aminte de Io e te. Și îmi place o scenă de acolo foarte mult, dar nu pentru că este o scenă extraordinară ca actorie sau ceva. Pur și simplu mi-a încălzit mie sufletul. Cântă ceva melodie în italiană de-a lui David Bowie, Ragazza Sola.

C.S.: Un spectacol pe care l-ai văzut și în care ți-ar fi plăcut să fii.
I.S.: Am văzut un spectacol filmat de la Forced Entertainment. Era făcut în '94 la ei. Speak Bitterness.

C.S.: Un moment fain din facultate.
I.S.: Aveam în Rocky Horror Picture Show foarte multe schimbări de costum. Cred că schimbam patru costume sau ceva. Aveam foarte multe straturi. Și era o schimbare foarte scurtă în culise. Și eu cu Robi Danci făceam o femeie foarte înaltă. Erau niște tunete în scenă în timp ce ne îmbrăcam. Eu mă puneam pe umerii lui și avem o coregrafie pe sunetele de tunet în care ne puneam costumul în așa fel încât să nu foșnească. Și era totul atât de la milimetru și nevorbit și îmi făcea așa mare plăcere că era foarte precis ce se întâmpla acolo. Era o armonie.

C.S.: Dacă ar trebui să mai treci o dată prin facultate, ce ai schimba?
I.S.: Perspectiva mea. Sper că aș putea să privesc lucrurile mult mai detașat să nu ne mai iau atât de personal. Și-aș fi mai egoistă. Nu m-aș pierde așa de mult în problemele personale. M-aș concentra pe cât am de învățat.

C.S.: Dacă n-aș fi actriță, aș fi...
I.S.: Aș fi foarte multe, dar de fapt n-aș fi nimic.

C.S.: Când te-ai gândit ultima oară să te reprofilezi?
I.S.: (Râde nervos) Destul de des în ultima vreme. Ieri?

C.S.: 67. De ce crezi că n-ai renunțat la actorie?
I.S.: Uneori mi-e teamă să nu fie din comoditate. Alteori mă gândesc că n-aș putea face altceva. Adică sunt momente când zic Doamne clar că asta e ce trebuie să fac și nu înțeleg de ce mai îmi mai pun întrebare asta. Nu știu de ce n-am făcut-o. Dar timpul n-a trecut!

C.S.: (Râde) Am ajuns la final. Ultima e aia cu.. Lasă o amintire pentru oracol!
I.S.: Cred că asta este o amintire frumoasă. Indiferent de unde rămâne, indiferent dacă citește cineva. Faptul că îmi iei tu mie interviu acum e destul de cool (râde).

 
Irina Sibef (foto: Sabina Costinel)

Data nașterii: 27.11.1993
Studii: 2014-2017 - Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Artele Spectacolului (Actorie), clasa prof. Miklós Bács, Irina Wintze, Camelia Curuțiu
Roluri în teatru: Maia Ionescu - Brainstorm, text: Diana Mănăilă (după Ned Glasier, Emily Lim și Company Three), regia George Lepădatu, Teatrul Metropolis, București, 2021 // Ioana Rus - Verde Tăiat, text: Alexandra Felseghi, regia Adina Lazăr, 2020 // Performer - 153 secunde, regia: Ioana Păun, Centrul Național al Dansului, București, 2019 // Smaranda - Înaintea Erei Noastre, text: Daniel Chirilă, regia: Daniel Chirilă, Teatrul LUNI de la Green Hours, Bucuresti, 2018 // Performer - Blocați în trecere, text: Bianca Trifan, regia: Irina Crăiță-Mândră, REACTOR de creație și experiment, Cluj Napoca, 2018 // Ileana, Miranda - Crud, text: Daniel Chirilă, regia: Ștefan Lupu, Daniel Chirilă, 2018 // Lena - Avioane de hârtie, text: Elise Wilk, regie Norbert Boda, 2017 // Performer - Dignity to the unsaid, performance inspirat din viața lui Iris Murdoch, concept Alex Mirutziu, 2017 // Anfisa, Anna Petrovna - De ce, Anton Pavlovici Cehov?, după Mașinăria Cehov de Matei Vișniec, regia: Cătălin Bocîrnea, Cluj-Napoca, 2017 // Performer - D'ecourage - spectacol de teatru-dans, scenariul și regia: Andrea Gavriliu, Teatrul Național Cluj-Napoca, 2016.

Actorii selectați la ediția 2022 a programului 10 pentru Film la TIFF, 2022 sunt: Magor Bocsárdi (Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe - interviu aici), Iulia Colan (Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova - interviu aici), Sara Cuncea (Teatrul Național București - interviu aici), Ada Dumitru (Teatrul Alexandru Davila, Pitești - interviu aici), Reka Kovacs (Teatrul Infinit, București - interviu aici), Robert Radoveneanu (Teatrul Excelsior, București - interviu aici), George Rotaru (unteatru, Teatrul Apropo, București - interviu aici), Irina Sibef (Teatrul Metropolis, București, Teatrul Tudor Vianu Giurgiu - interviu aici), Doru Taloș (Reactor Creație și Experiment, Cluj - interviu aici) și Mihaela Velicu (Teatrul Metropolis, Teatrul Apollo 111, București - interviu aici). Toți actorii selectați au fost intervievați de LiterNet în perioada 3-19 iunie 2022. Citiți aici toate interviurile programului 10 pentru FILM la TIFF, edițiile 2012-2022.

1 comentariu

  • Irina
    Carmen Badea, 19.06.2022, 15:13

    Mă bucur f. mult că am găsit acest interviu!
    Irina neschimbată,pe Cosmin l am întâlnit cu ceva ani in urma in Constanta la un festival de teatru.Pe Irina am văzut o la Teatrul de Stat din Constanta .Doi tineri actori,foști elevi ai Școlii Nr 29"Mihai Viteazul" din Cta.Irina intr adevăr de mica juca în piese de teatru,încurajată de doamnele profesor,dar de Cosmin nu știam că are acest talent. Copii talentați și
    dedicați meseriei pe care și au ales o.Mult succes in continuare și aștept să veniți să jucați și pe acasa!

Publicitate

Sus