25.12.2003

foto © Dinu Lazăr


Despre Crăciun ca bucurie

Anul trecut descopeream în pagina de Crăciun pe care am pregătit-o într-o săptămînă minunată de decembrie la LiterNet că putem încă să ne bucurăm de Crăciunul pe care fiecare şi-l doreşte, un Crăciun cu zăpadă şi cu colinde, cu cetină şi cu mirosuri de cozonac, cu un Moş Crăciun plin de cadouri şi de vise şi mai ales cu prietenii şi poveşti. Anul trecut, cu ajutorul vostru am reuşit să recreez în cuvinte, fotografii şi sunete acel Crăciun din amintirile mele, emoţia şi surescitarea cu care căutam cadoul (acum primit de la voi, de data asta nu sub brad ci în căsuţa de e-mail), bucuria cu care mă trezeam dimineaţă şi puternica dorinţă cu care mă culcam seara sperînd că a doua zi voi deschide ochii şi totul în jur va fi alb, imaculat, neatins, înzăpezit.

Poate părea banal sau chiar patetic dar niciodată nu a fost mai clar pentru mine că la LiterNet putem să fim cu toţii acasă decît în acele zile de Crăciun. Şi pentru prima dată am sărbătorit Crăciunul alături de o familie extinsă, pentru prima dată voi cei care ne-aţi scris sau ne-aţi citit aţi făcut parte din Crăciunul meu şi al colegilor mei, pentru prima dată am regăsit ca adult senzaţia pe care o aveam în copilărie atunci cînd porneam în colindă şi ni se deschidea uşa fiecărei case, în case era cald şi moale, aerul era înmiresmat de brad şi de luminiţe clipinde, pe masă paharele veseleau în clinchet de vinuri rubinii şi noi făceam harta unui sat în gustul sărmăluţelor gustate din farfurii de sărbătoare, imaculat de albe şi fără nici o ciobitură (la ?a?a Lina erau mai mari şi mai pufoase, la coana Veta erau mici şi chietroase - după cum le numea ea şugubăţ -, la tuşa Mărioara erau mai parfumate, la bunica aveau gust de foaie de dafin, la nea Mitică erau mai prost împachetate, dar erau de fiecare dată altfel, se năcăjea că nu îi ieşea niciodată aceeaşi compoziţie sau poate doar dorea să ne surprindă cu continua sa improvizaţie, şi tot aşa casă după casă, de la un hotar la altul al copilăriei).

Acesta a fost motivul pentru care am hotărît să repetăm experienţa de anul trecut, să vă invităm să ne ajutaţi din nou să regăsim împreună starea de sărbătoare, să vă îndemnăm să ne lăsăm din nou împreună să visăm şi să sperăm. Să ne amuzăm, să ne permitem nostalgii, să ne minunăm, să povestim, să colindăm, să ne dorim împreună zăpada şi să ne strîngem împreună pe 24 decembrie în jurul unui brad privindu-ne, de mai aproape sau de mai departe, în ochi şi zîmbind.

Răzvan Penescu


Notă: Începînd de astăzi şi pînă pe 23 decembrie aşteptăm să ne scrieţi poveştile voastre cu Crăciun, aşteptăm să ne spuneţi cum vă pregătiţi pentru Crăciunul de anul acesta, aăteptăm să ne împărtăşiţi cîteva din colindele pe care le veţi cînta sau din reţetele pe care le veţi prepara, aşteptăm să ne povestiţi despre cadoul perfect sau despre persoana care îl merită, aşteptăm să vă lăsaţi deoparte inhibiările şi să ne scrieţi despre voi şi despre visele voastre. Vă aşteptăm textele, de preferinţă în format word sau rtf arhivat, cu diacritice, pe adresa [email protected]. Iar pe 24 decembrie păstraţi o sarmăluţă şi pentru colindătorii care vor bate la uşa voastră. Probabil că şi eu şi colegii mei vom fi printre ei. Aşa după cum voi veţi fi între cei care vor bate la uşa mea....


16 decembrie
Crăciun edenic... - Marius Dobrin

Şoriciul, bradul, petrosinul şi Crăciunul - Ioana Scoruş

Crochiu de Crăciun - Adina Kenereş

17 decembrie
Moş Crăciun şi Cristi - Cristina Bazavan

Raport despre prima ninsoare - Raluca Druţă

O familie de oameni buni - Ana-Maria Irimia

Mini-colinde - Atheneum Brass Quintet

18 decembrie
Un dar de Crăciun - Cristina Modreanu

Christmas story - Alina Nelega

Frînturi de Crăciun - Toni Zaharia

Amintiri din copilărie - Irina Margareta Nistor

19 decembrie
Mingea verde - Iulia Blaga

Crăciunul de atunci şi Crăciunul de acum - Mircea Sorin Rusu

O seară de Crăciun - Clara Nicollet

Cred în Moş Crăciun! - Nicole Sima

Radu Anton Roman: Miroase a sarmale peste munţii Carpaţi, miroase a sarmale de-ţi vine să mori... - Andreea Demirgian

20 decembrie
Fulg de Nea - Thuróczy Katalin

Chatul de Crăciun - Monica Botez şi Corin Toporaş

Crăciunul ca enumerare - Iuliana Paşcanu

Un obicei la Enisala - Maria Popescu-Butucea

21 decembrie
Poveşti cu miros de poveste - Veronica Niculescu

O amintire de Crăciun - Silvia Colfescu

Poveste înainte de Crăciun - un omagiu - Luminiţa Micşunescu

22 decembrie
Domnu Popa - Florin Dumitrescu şi Sarmalele reci

Nici un brad - Cristian Lupşa

Renul lui Moş Crăciun - Florin Lăzărescu

23 decembrie
Obiceiuri de împrumut - Ada Demirgian

Cine e "Tu" ? - Visky András

Poveste de Crăciun - Costică Brădăşan

24 decembrie
Să cumpărăm peşte - Zoltán Gábor

Colinda noastră - Marta Hristea şi Vlaicu Golcea

Jocul adevărului - Anda Moculescu

Povestea Păsării Albastre şi a Motanului Negru - Eliane Roussel: carte de poveşti în ediţie bilingvă

25 decembrie
Zâmbetul lui Iisus şi mileniul 3 - Leonard Oprea

X-mas - Adrian Buz

Vijelia de Crăciun - Mara Roman

0 comentarii

Publicitate

Sus